Je doelstellingen realiseren

Een nieuw jaar is aangebroken waarin vrijwel iedereen bepaalde doelstellingen heeft.  Zie het als een blanco boek met hoofdstukken en bladzijdes die door jou nog moeten worden ingevuld. De statistieken wijzen echter uit dat 80 – 90% van die doelstellingen niet worden gehaald. Niet omdat het doel niet haalbaar was, maar vooral doordat men te vroeg opgeeft of uitstelt. Dit kan liggen aan gebrek aan zelfdiscipline en/of attitude, maar ook aan de manier waarop het doel behaald moet worden.

attitude ontwikkeling doelstellingen voetbal

Wanneer wil je beginnen?

Ik ben zelf niet zo’n voorstander van de peildatum 1 januari. Laat je alleen op Valentijnsdag merken dat je om iemand geeft? Is het alleen op kerstavond belangrijk om met je familie samen te zijn? Bekende doelen die ik vaak hoor zijn onder andere; “Ik wil volgend jaar een betere voetballer worden” of “Ik wil komend jaar meer op mijn gezondheid letten”. Ik denk dan, waarom pas volgend jaar? Waarom niet NU? Je kan ook met een lege bladzijde beginnen in plaats van het schrijven van een nieuw boek. Het voordeel van een (korte) vakantieperiode is natuurlijk wel dat je meestal mentaal frisser bent en je daardoor gemotiveerder voelt om in beweging te komen. Je moet doen wat voor jou werkt, dat is de basis.

goede voornemens voetbal ontwikkeling talentontwikkeling

 

Doelstellingen zijn vaak niet concreet genoeg 

Gestelde doelen zijn vaak niet concreet genoeg en kennen ook geen subdoelen of termijnen. Als je het pad niet goed kunt zien en geen vorderingen kunt meten en voelen, waarom steek je er dan nog energie in is vaak de gedachte? Voor volwassenen is het al moeilijk om duidelijke subdoelen te stellen en een goede planning te maken, laat staan voor kinderen waarvan de prefrontale cortex (o.a. planning) nog volop in ontwikkeling is. Gevolg is dat ouders vaak (onbewust) op de regisseursstoel gaan zitten en de behoeftes van het kind naar de achtergrond verdwijnen. Zijn de basisvoorwaarden zoals plezier en zelfvertrouwen nog wel aanwezig? Ieder kind is uniek en hoort zelf de regisseur van zijn/ haar eigen ontwikkeling te zijn. Ouders, jeugdtrainers, leraren, enzovoorts horen daarin een ondersteunende rol te spelen, meer niet.  Als we alles voorkauwen wordt het leervermogen niet aangesproken en is er ook geen sprake van een optimale (talent)ontwikkeling.

Goede begeleiding is cruciaal

Goede begeleiding is cruciaal om stapsgewijs toe te werken naar de gestelde doelen, maar het begint altijd bij ZELF in actie komen. Niets komt aanwaaien. Zelfs op het hoogste niveau is er ruimte voor verbetering. Voor mij is talent slechts voor een deel genetisch bepaald, je leervermogen is medebepalend. De geweldige vrije trappen van David Beckham zijn niet ontwikkeld tijdens de teamtrainingen bij Manchester United, maar tijdens de trainingsuren in zijn eigen tijd.

Kom uit je comfortzone, kom in actie!

Wil jij effectief werken aan je doelstellingen volgens een bewezen methode en meer plezier aan voetbal beleven? Kom dan uit je comfortzone en mail, bel, of stuur een app. Samen maken wij jouw doelen concreet, haalbaar en vooral leuk om te doen!

Avatar

Over Dennis Meier

Dennis Meier is actief als individuele trainer voor amateur en profvoetballers. Expert Team Member Cognitive Training Germany | RJO PSV/ Eindhoven | Dayton Dutch Lions | CSU Craiova |
Dit bericht is geplaatst in Jeugdvoetbal. Bookmark de permalink.