Waarom kinderen stoppen met sporten

De afgelopen 10 jaar is er in de Verenigde Staten onderzoek gedaan naar de redenen waarom maar liefst 94% van de schoolgaande kinderen stopt met (een van hun) sporten. U zult wellicht denken dat het hier gaat om een land aan de andere kant van de Atlantische oceaan en dat het dus niet van toepassing is op Nederland? Als u de belangrijkste 5 oorzaken hieronder leest dan wordt duidelijk dat we er ook hier ons voordeel mee kunnen doen. Niet alleen om het welzijn van sportende kinderen te bevorderen, maar ook om de bewegingsarmoede die heerst onder Nederlandse kinderen tegen te gaan.

  1. PLEZIER

Het gebrek aan plezier is de voornaamste reden waarom kinderen stoppen met sporten. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat plezier ook de belangrijkste factor is om toch door te gaan met sporten de komende 6 tot 12 maanden.

Sporten met Plezier

2. Prestatiedruk

Prestatiedruk is een belangrijke reden waarom vooral jonge talentvolle spelers stoppen. Vaak gebeurd dit in combinatie met blessures die te wijten zijn aan verkeerde trainingsmethodes (overbelasting). Dit heeft niet te maken met  de hoeveelheid trainingen, want vroeger konden we dagenlang op straat sporten, maar de intensiteit van de training en keuze van oefenvormen. Er moet dus een goede balans zijn tussen prestatiedruk en een optimale inspanning van deze spelers gedurende een langere periode.

3. Ouders

Uit het onderzoek is gebleken dat meer dan 50% van de prestatiedruk afkomstig was van (eigen) ouders, trainers en teamgenoten. Vooral vaders realiseren niet welk gedrag zij vertonen bij het uitvoeren van druk. Kinderen die teveel druk van ouders hebben ervaren ontwikkelen vaak faalangst.

4. Vaardigheden

Voldoende technische en lichamelijke vaardigheden vormen een belangrijke drive  en worden belangrijker naarmate het kind ouder wordt. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Kan een vereniging dit niet bieden, kijk dan naar extra mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de activiteiten van onze voetbalschool. Het gevoel “niet goed genoeg” te zijn is vaak een specifieke reden om te stoppen met sporten. Ook hier is de rol van de ouder cruciaal. Uit de studie komt naar voren dat spelers, waarvan de ouders hun kinderen op een bezorgde en begripvolle manier steunen, een hoger niveau haalden.

5. Afstemming schooltijd en vrije tijd

Voor opgroeiende kinderen wordt de factor studietijd ieder jaar groter. Deze tijd komt vaak niet overeen met de tijd om de sport op een bepaald niveau voort te zetten.

Avatar

Over Dennis Meier

Dennis Meier is actief als individuele trainer voor amateur en profvoetballers. Expert Team Member Cognitive Training Germany | RJO PSV/ Eindhoven | Dayton Dutch Lions | CSU Craiova |
Dit bericht is geplaatst in Jeugdvoetbal, Sportvoeding. Bookmark de permalink.